Hokkerup Dyreklinik

Hvad fejler min hund?

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

 

Sygdomme der begynder med bogstav D.

 

Demodex./Demodicose. Hårsækmider (demodicose er sygdommen, der skyldes angreb af demodex). Findes normalt hos alle hunde. Særlig disponerede racer eller svage individer kan udvikle sygdommen demodicose. Ses især hos unge hunde og Dobermann og Engelsk Bulldog. Der findes to former, en lokal form og en generaliseret form. Symptomerne er fra hårfattige partier (som træer på en savanne) over skorper og bare pletter til betændte steder og væskende, betændt eksem. I det sidste tilfælde er der gået bakterie infektion i de smittede hårsække. Sebacil® vask, indsprøjtning med inj. Ivomec® 50 mg/ml dosis 1 ml pr 33 kg hund (pas på med collie, de kan ikke tåle Ivomec®). Alternativt kan inj. Dectomax ® Vet anvendes. Dosis som Ivomec ® Vet. Er der betændt eksem, så giv endvidere en penicillinbehandling (se dette). Er du avanceret, så tag et hudskrab og se miderne i mikroskop.

Dermatitis. Se hudbetændelse.

Diarre. Er mere et symptom end en diagnose. Forsøg at finde årsagen. Er dette umuligt, så fast hunden i et døgn. Pod med godartet tarmbakterie det næste døgn i form af surmælksprodukter (yoghurt, ymer o.l.). De følgende døgn, indtil afføringen er fast eller formet, gives skånekost (lyst og blødt). Vær sparsom med drikkevandet (kogt koldt vand). Giv evt. the at drikke. Ved langvarig diarre mister hunden for megen kropsvæske og dehydrerer (“tørrer ud”). Giv væsketerapi (se dette). Er diarreen kronisk, så prøv at lave en systematisk undersøgelse. Er der feber? Stammer diarreen fra tyndtarmen eller fra tyktarmen (se nedenstående skema)?

Skemaet kan du finde i bogen: Hund Kend Din Krop


Diskusprolaps. For at ryghvirvlerne kan bevæge sig i forhold til hinanden, ligger der en bruskskive imellem dem. Denne skive hedder en disk, jf. ordet diskotek (en samling af skiver), en diskoskaster (en der kaster en skive). Denne bruskskive kan forskyde sig (prolabere), således at den trykker på rygsmarvsnerven. Lidelsen er ofte meget smertefuld. I starten ses ømhed, henholdsvis smerter i ryggen. Besværlig gang, vægring ved at rejse og lægge sig. Røntgen kan sikre diagnosen. Operation anbefaler jeg ikke. Konservativ behandling som ro, minimal bevægelse, kortisonbehandling og store doser B-vitaminer anbefales. Smertestillende kun i svære tilfælde (hunden vil da belaste sig yderligere).

Diæt/skånekost. Bedste diæt for en hund er et døgns faste og sparsomt med drikkevand (kogt koldt vand). Det følgende døgn surmælksprodukter. De følgende 6 til 10 døgn lyst og blødt foder. Se også under mavekatar. Se under diarre. Se også under foder, her står en lille ”kogebog”.

Drægtighed. En tæve er drægtig i 63 dage. Fødslen indtræder et døgn efter, at legemstemperaturen har været faldet til et minimum (mellem 36 grader og 37grader celsius). Mål temperaturen de sidste dage op til fødsel. Ca. 1½ time før fødslen indtræder “går vandet”. Fødslen varer fra ½ til 1 døgn. Der skal komme en hvalp fra hvert kvarter til hver 3. time. Varer det længere end tre timer, bør undersøgelse af tæven indledes. Lad tæven klare sig selv, men hold et stille øje med den. Det kan den normalt sagtens. Hvalpe kan sagtens klare kulde. Træk er farligt. Læ er vigtigt. Det er vigtigt, at hvalpene det første døgn får råmælk fra tæven. Se også fødsel.

Dysplasi. Dys betyder under/for lidt og plasi betyder udvikling. Dysplasi betyder derfor underudvikling. Som navnet siger er det kun noget, som kan opstå mens, der sker en udvikling eller med andre ord, mens man vokser. De mest kendte former for dysplasi er hofteledsdysplasi og albueledsdysplasi. Begge er arvelige, uhelbredelige sygdomme/lidelser. Medicin eller operation kan, afhængig af det enkelte tilfælde, lindre eller hjælpe. Operativ indlæggelse af guld i leddene har ikke nogen videnskabelig dokumenteret effekt.

Døvhed. Nedsat hørelse. Undersøg ørerne. Findes ingen hindring i øregangene så ingen behandling. Findes fremmedlegeme, snavs eller lignende, så fjern det eller skyl det ud med Ørerens® fra MEKU eller Canosept®. Masser af hår i ørerne ikke forstyrrende på hørelsen, men beskytter mod kulde og træk. Hos mindre racer kan øregangene dog blive så tætte af hår at de bør fjernes. Træk dem ud!! Se også øregangsbetændelse. Farve på øjne og pels har i folkemunde været forbundet med udsagn om at dyret havde større risiko for døvhed eller blindhed. Noget om snakken er der.
Høresansen
Mangen døv hund har klaret sig fortrinligt igennem livet uden at være synderligt generet af sin døvhed. Den skal jo ikke høre radio og høre/se TV ligesom os. Det er adfærdsmæssig rigtigt svært at se på en hvalp om den er døv. Og her skal vi jo også i vores betragtning medtage døvhed på et eller begge øre og tilstande hvor hvalpen ikke er helt døv. men kun har nedsat hørelse. Hvalpen ved jo ikke at den er helt eller delvis døv så den lærer hurtigt at opføre sig som de andre i kuldet ved at bruge de andre sanser desto mere. Men små tegn kan der dog være. En helt døv hvalp sover ”tungere” og bliver som regel sidst vågen. Den vil gerne sidde med ryggen op mod kassen eller muren for at kunne følge med i hvad de andre laver. Pludselig larm fanger ikke dens opmærksomhed som hos de normalt hørende hvalpe. Hårdt trampen i gulvet eller jorden fanger mere den døve hvalps opmærksomhed end de normalt hørende hvalpe. Det er fordi den mere er vant til at være opmærksom på vibrationer end de normale hvalpe.
Der findes tre typer for døvhed hos hunde: Den arvelige form, den erhvervede form og ledningsdøvheden. Disse døvheder kan så igen være på et øre eller på begge ører.
Den arvelige døvhed og her kommer så ammestuesnakken ikke til kort hænger ofte sammen med nogle få gener der giver lys/hvid pelsfarve og gener der giver blå øjne. Racer der er særligt disponerede foruden hvide og blåøjede hunde er racer såsom Engelsk Cocker Spaniel, Dalmatiner, Australian Cattledog, Engelsk Setter, Jack Russel Terrier og Dogo Argentino. De celler (de såkaldte melanocytter) der er ansvarlige for opretholdelse af et vist afsnit indeni øret (stria vascularis) er også ansvarlige for farve i blandt andet hud, pels og øjne. Når man mangler disse melanocytter så mangler der et forbindelsesled i øret og man er døv.
Den erhvervede form kan for eksempel opstå i fosterstadiet hvis tæven igennem livmoderen videregiver et stof der er ødelæggende for hvalpens hørelse. Det kan for eksempel være forkert medicin eller et eller andet giftstof, sygdom eller lignende.
Ledningsdøvheden kan opstå hele livet igennem og er typisk den tilstand hvor man siger min hund er blevet døv. Det kan for eksempel skyldes sygdom i øret (kræft, infektion og lignende), forstoppelse af øregangen på grund af ørevoks, fremmedlegemer og voldelig overlast som bid i øret eller ulykker.
Hunde med blå øjne er oftere døve end andre hunde. Det har igen noget med et farve pigment gen at gøre. Hvalpe der mistænkes at være døve kan man i 5-7 ugers alderen teste. Dette kan gøres med den såkaldte Baer test. Det er en test hvor det bedøvede dyr påsættes elektroder på hovedet hvorefter der fra computergenereret lyd sendes lyd til ørene. Computeren opfanger så igennem de påsatte elektroder de elektriske impulser der sendes til hjernes som følge af at øret har opfanget lyd. Andre gode metoder findes også såsom at gå om bag hunden/hvalpen og slå sagte på et grydelåg. Denne lyd gøres gradvis højere i styrken. Man kan så få et groft indtryk af om hvalpen er tunghørig eller er totalt døv. Selv om det er utrolig vigtig af få avlet sig væk fra problemet med døve hunde så kan det godt lade sig gøre at to døve forældrehunde får hvalpe der hører helt normalt.
Min erfaring igennem mange år i praksis er at hvide boxere og dalmatinere oftere end andre racer er døve. De vise forskere skriver at ca. 80 hunderacer og ca. 14 katteracer har forhøjet risiko for døvhed.


Dårligt hjerte. Se under hjertefejl.

Tilbage til toppen

Tilbage til forsiden

Tilbage til forrige side

 

 

 

 

Copyright © 1997-2008 Bille Ruwald. Please respect the work I put into this.